J. FIGEĽ: Vláda zatajila zastavenie financovania OPD

09.05.2013 Bratislava

Bratislava 9. mája (TASR) - Európska komisia (EK) pozastavila všetky platby Slovensku v rámci Operačného programu Doprava (OPD). V súvislosti s vyplácaním týchto eurofondov navyše plánuje začať vyšetrovanie.

Na základe oboznámenia sa s korešpondenciou medzi EK a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR to tvrdí predseda opozičného KDH Ján Figeľ.

"Zdá sa, že vláda cielene mlčí o zásadných a podstatných skutočnostiach, ktoré dnes sprevádzajú stav jednotlivých operačných programov a eurofondov," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Figeľ a dodal, že zastavenie pre Slovensko najväčšieho operačného programu zo strany EK bolo spôsobené obavami z klientelizmu, kartelizmu a možnými chybami pri verejnom obstarávaní.

Podľa korešpondencie slovenského veľvyslanca v Bruseli Ivana Korčoka s MDVRR, ktorú dnes Figeľ poskytol médiám, rozdelila komisia problémy do troch oblastí. Prvou sú podozrenia z korupcie pri železničných projektoch, kde boli prijímateľom Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Množia sa totiž prípady, ktoré poukazujú na možné korupčné postupy či neodôvodnené vylúčenia uchádzačov. V prípade, že sa ostatné problémy vyriešia, EK bude ochotná obnoviť platby pre projekty OPD, s výnimkou železničných projektov.

Druhou problémovou oblasťou je už viac rokov trvajúca miera chybovosti v tomto operačnom programe, ktorá podľa EK presiahla stanovenú hranicu 2 %. Podľa slovenských výpočtov je však miera chybovosti pod touto hranicou. Komisia tak navrhuje výpočty porovnať a od Slovenska žiada, aby zanalyzovalo príčiny nezrovnalostí a zabezpečilo ich neopakovanie v budúcnosti. Podľa Korčoka môže byť tento rozdiel spôsobený nezahrnutím chybovosti za minulý rok.

Tretím dôvodom pozastavenia platieb je problém pri stanovení lehoty na poskytnutie súťažných podkladov v rámci procesu verejného obstarávania v siedmych operačných programoch, vrátane Operačného programu Doprava. EK považuje zavedenie predbežnej lehoty na vyžiadanie súťažných podkladov za príliš obmedzujúce. Môže totiž zabrániť prístupu potenciálnych uchádzačov k verejnému obstarávaniu.

Podľa Figeľa môže krok komisie znamenať, že Slovensko príde o stovky miliónov eur kvôli možnému vráteniu finančných prostriedkov z eurofondov, prípadne nedostatku času na ich čerpanie v budúcnosti. "Vyzývam Roberta Fica ako predsedu vlády, aby vysvetlil, prečo celé týždne vláda zatajuje pred Slovenskom toto posolstvo a túto situáciu," vyhlásil Figeľ a dodal, že od premiéra takisto žiada návrhy na riešenie problému.

Ako reagoval hovorca MDVRR SR Martin Kóňa, preplácanie peňazí v Operačnom programe Doprava je prerušené od februára 2013. Dôvodom majú byť "školácke chyby" pracovníkov rezortu dopravy pod vedením Jána Figeľa v roku 2011. Tí vtedy mali do Bruselu poslať na preplatenie aj faktúry, ktoré podľa pravidiel nie je možné preplácať z eurofondov. "Toto prerušenie vychádza z auditu z apríla 2012, ktorý tieto pochybenia z čias ministrovania Jána Figeľa odhalil," uviedol Kóňa a dodal, že vedenie MDVRR intenzívne pracuje na odstránení problému.
 

Vyberte región